Περιοδική μεταβολή της στάθμης νερού στο υπόγειο ποτάμι του σπηλαιοβαράθρου "Τρύπα του Λιονταριού" (-1110μ), στην Κρήτη.
Σε συνέχεια της διαδυτκιακης συζήτησης κατα την διάρκεια του streaming στο καναλι του ΠΡΩΤΕΑ (δείτε εδώ) επεξεργαστηκα δεδομένα που συλλέχθησαν τον Μάϊο του 2014 για την στάθμη του νερού στο υπόγειο ποτάμι του σπηλαιοβαράθρου "Λιοντάρι" (-1110μ) στα Λευκά Όρη της Κρήτης και σε βάθος -485μ. Τα δεδομένα αφορούν την στάθμη του νερού στον ποταμό, την θερμοκρασία αντός του σπηλαίου τα οποία έχουν συλλεχθεί ανά μισή ώρα. Στην φωτογραφία φαίνεται το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε ο αισθητήρας και μια φωτογραφία από την τοποθετηση του το 2013.
Παρατίθενται εδώ στοιχεία με την στάθμη του νερού για τον μήνα Μάϊος 2014. Με πορτοκαλί χρώμα απότυπώνεται στο διάγραμμα η βροχώπτωση που καταγράφεται στον Μάϊο του 2014 (συνολικά 7,2 mm εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά μια βροχή στις 29/5/2014:
Παρατειρείται αυξωμείωση της στάθμης του νερού στο ποτάμι η οποία φάινεται να έχει μια κυκλικότητα μέσα στο 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα η στάθμη του νερού (άρα και η ροή του) φτάνει στο μέγιστο σημείο της κατά τις απογευματινές ώρες (μεταξύ 17:00 και 19:00) ενώ το ελάχιστο της ροής καταγράφεται πρωί προς μεσημέρι μεταξύ 09:30-13:30.
Αναζητήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα από τον παρακείμενο μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπίου Αθηνών ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Τα δεδομένα στα οποία εστίασαμε ήταν η βροχώπτωση και το ύψος της (σε mm, ανά 30 λεπτά), η μέγιστη, η ελάχιστη και η μέση θερμοκρασία ανά ημέρα.
Παρατιθεται εδώ το σχετικό διάγραμμα θερμοκρασιών για τον Μάϊο 2014:
O συνδυασμός τον πιο πάνω διαγραμμάτων δίνει υποψία συσχέτισης της εξωτερικής θερμοκρασίας με την εσωτερική αυξωμείωση της ροής / στάθμης του νερού:
Βεβαίως είναι πιθανο να είναι τυχαία η συσχετηση και πρέπει να εξεταστουν κι άλλοι μήνες καθότι υπάρχουν θεωρίες συσχέτισης με βαρυτικά κύματα ουράνιων σωμάτων η οποία μπορεί να ερμηνεύει καλύτερα το φαινόμενο αυτό.
Η ημερήσια αυτή μεταβολή της ροής καταγράφεται σαν μια αυξηση της στάθης μεταξύ 2 και 8 χιλιοστών. Η μεταβολή της στάθμης τείνει να είναι πτωτική (είναι 8-9 mm στην αρχή του μήνα και καταλήγει 2-3 mm στο τέλος του. Η εξηγηση που δόθηκε είναι ότι τα αποθέματα νερού που βρίσκονται είτε υπόγεια είτε στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού, τείνουν μειούμενα λόγω έλλειψης αναπλήρωσης από την βροχή (με εξαίρεση τα λίγα - 7,2 χιλιοστά βροχώπτωσης)
Σχόλια